У ЛЬВОВІ СТАРТУВАВ III МІЖНАРОДНИЙ КОНКУРС СКРИПАЛІВ ОЛЕГА КРИСИ З ПРИЗОВИМ ФОНДОМ В 38 000 €

 https://syla.news/

  2019-10-18

У Львові розпочався ІІІ Міжнародний конкурс скрипалів, патроном якого є легенда української скрипкової школи Олег Криса. Конкурс проходитиме з 17 по 27 жовтня на сцені Львівської національної філармонії, за участі симфонічного оркестру.

 

Всесвітньо відомий скрипаль Олег Криса зазначив, що конкурс не лише важливий але й доступний для молодих українських скрипалів.

“Не треба їхати за великі гроші, купувати квитки в Токіо чи Сеул, Індіанаполіс. Конкурс відбувається на нашій рідній землі і приїжджають видатні педагоги, які справедливо оцінюють гру і це дуже важливо для молодих людей, коли вони мають досвід участі в міжнародних конкурсах. Вони загартовуються і розуміють більше, як це все проходить, як до цього готуватися, і який результат він може досягнути після конкурсу”, – зауважив Олег Криса.

Маестро додав: “Я був проти, щоб конкурс називався “Олега Криси” і пан Подолянчук вмовляв мене два роки, на кінець вмовив, але я завжди підкреслюю це не конкурс “Олега Криси” – Міжнародний конкурс скрипалів у Львові”.

Як зазначає голова оргкомітету і засновник конкурсу Сергій Подолянчук, мета заходу — розвиток талановитої молоді, набуття українськими виконавцями досвіду участі у міжнародних заходах,  популяризація світової та вітчизняної скрипкової класики, української музичної спадщини. 

Цього року, заявки на участь подали 60 музикантів з усього світу. Відбіркові прослуховування пройшли  39 претендентів з 16 країн (Японії, Китаю, Південної Кореї, Росії, Данії, Нідерландів, Латвії, Австрії, Франції, Фінляндії, Польщі, США, Малайзії, Сінгапуру, Китаю і України). Участь у першому турі візьмуть 35 молодих скрипалів.

За умовами, конкурс проводитиметься у три тури:

1 тур – виконання музичного твору соло – до другого туру обирається 15 учасників (19-20 жовтня, Львівський будинок вчених);

2 тур – виконання музичного твору під акомпанемент фортепіано – до фіналу обирається 6 учасників (22-23 жовтня, Львівська національна філармонія);

3 тур (фінал) – виконання музичного твору з симфонічним оркестром – журі обирає переможців та лауреатів спеціальних відзнак (25-26 жовтня, Львівська національна філармонія). 

Призовий фонд конкурсу за перше місце складає 20 тисяч євро, за друге – 10 тисяч євро, і за третє – 8 тисяч євро.

Нагородження переможців і заключний Гала-концерт відбудуться 27 жовтня у Львівській національній філармонії.

Оцінювати молодих скрипалів будуть музиканти і педагоги з усього світу: Олег Криса, США (голова журі); Володимир Заранський, Україна (віце-голова журі); Пяйвют Меллер, Фінляндія (член журі); Едвард Зєнковскі, Польща (член журі); Клара Цернат, Франція/Румунія (член журі); Сангі (Санія) Чонг, Південна Корея (член журі); Елізабет Кропфіч, Австрія (член журі).

Зокрема, віце-голова журі, професор Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка, розповів чого очікує від конкурсу.

“Я очікую відкриття нових талантів, адже програма вельми складна, а для всіх учасників це їхня проба виконавської майстерності і їхня перспектива в майбутньому як скрипалів – віртуозів”, – сказав віце-голова журі.

Конкурс проводитиметься за підтримки Українського культурного фонду, генеральним спонсором традиційно виступає ТМ «Світоч», а партнером – компанія «Ензим».


TwitterLinkedInDigg
We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information