Призовий фонд 38 тисяч євро: у Львові змагаються скрипалі з 16 країн світу

 galnet.fm

  2019-10-18

Сьогодні  у Львівській національній філармонії відбулося урочисте відкриття Третього міжнародного конкурсу скрипалів. У ньому беруть  участь 30 музикантів з різних континентів.

За півтори години до відкриття біля входу філармонії та у коридорах зібралося чимало молодих людей, віком від 16 до 30 років. В урочистому вбранні, зі скрипками за спинами. Усі вони помітно хвилюються. Скрипалі приїхали з США, Японії, Південної Кореї, Австрії, Малайзії, Швейцарії, Франції, Китаю, Бельгії, Фінляндії, Нідерландів, Латвії та інших країн. Лише п`ятеро конкурсантів – з України. Серед них – двоє львів`ян.

Цікаво, що цьогоріч за звання першої скрипки приїхали позмагатися дві представниці з Росії. Анастасія Ведякова – солістка Смоленської філармонії, випускниця Московської консерваторії імені Петра Чайковського.

Анастасія переконалася, що військовий конфлікт має негативний вплив на мистецтво. Їй не дозволили провезти на територію України скрипку, на якій грає протягом 15 років. Дівчині доведеться брати участь у конкурсі з чужим інструментом. Розповіла, що приємно вражена наявністю у наших церквах мощів російських святих – таких, яких немає навіть на її батьківщині. Саме у Львові вперше зустріла ікону своєї покровительки – святої Анастасії. На конкурс Анастасія приїхала у супроводі мами.

20-річний Тарас Зданюк – з Києва. Закінчив Львівську консерваторію. Каже, почав займатися скрипкою з 5 років. Випадково почув цей інструмент і вмовив батьків, аби відвели до музичної школи. «Мене ніколи не змушували займатися музикою. Не уявляю життя для скрипки!» Конкурс вважає гарним досвідом і шансом вдало побудувати музичну кар`єру. Грає щодня. Коли займається музикою – час для нього зупиняється. Демонструє на шиї невеличкий шрам, який утворився від тривалої гри на скрипці. Зізнається, що професійні заняття не заважають провадити нормальне молодече життя.

Заявки на конкурс подали 60 музикантів з усього світу. Відбіркові прослуховування пройшли 39 претендентів. Твори до конкурсу молоді скрипалі вивчають близько двох років.

Хто стане першою скрипкою, вирішуватимуть члени журі, до складу якого ввійшли відомі музиканти і педагоги. Голова журі – Олег Криса (США), віце-голова журі проф. Володимир Заранський (Україна), П`явют Меллер (Фінляндія), Едвард Зєнковські (Польща), Клара Цернат (Франція-Румунія), Сангі (Санія) Чонг (Південна Корея), Елізабет Кропфіч (Австрія).

Конкурсанти змагатимуться у супроводі оркестру Львівської філармонії. Родзинкою цьогорічного фіналу стане виконання претендентами на перемогу «Концерту для скрипки з оркестром №5» українського композитора Євгена Станковича. Імена переможців стануть відомі 27 жовтня. До цього часу триватимуть прослуховування.

Конкурсант, який посяде 1 місце, отримає 20 тисяч євро. Друге місце – 10 тисяч євро. Третє місце – 8 тисяч євро.

Додамо, що конкурс відбувається за підтримки неурядової організації «Мистецьке об`єднання «Світ класичної музики». Президент Сергій Подолянчук зазначив, що численні конкурсанти – надзвичайно сміливі, адже не злякалися факту, що у країні – війна. Цей захід – відомий у всьому світі.

  • «Конкурси такого рівня можна полічити на пальцях. Їх проводять не частіше, ніж один раз на 3-5 років, оскільки вимагають потужних витрат. Ми обрали періодичність – раз на три роки. Призовий фонд цього разу становить 38 тисяч євро», – розповідає Galnet президент неурядової організації «Мистецьке об`єднання «Світ класичної музики» Сергій Подолянчук.

Чоловік згадує, ще до початку війни звертався по підтримку до усіх українських олігархів й навіть до королеви Єлизавети. Згадує, що отримав відповідь лише від Рената Ахметова. Той відповів, що цього року коштів для такого – не передбачав. Тому наразі конкурс підтримують місцеві спонсори.

За словами голови конкурсу Олега Криси, найбільша радість для організаторів – це відкриття нових талантів. «Обираючи переможця, враховуємо якість підготовки, естетичний смак, стильові особливості», – каже Олег Криса.

 

 


TwitterLinkedInDigg
We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information