2016-10-26

 

У Львові триває ІІ тур міжнародного конкурсу скрипалів Олега Криси. Переможця обирає журі, однак кожен охочий може послухати будь-який з концертів. Вхід на них вільний. Сума виграшу – 20 тис. євро. А сам Міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси набрав такого розголосу, що легко зібрав 40 учасників з 20 країн світу. На сцені Львівської філармонії віртуозять музиканти з Японії, Польщі, Австрії, Франції, навіть США та Ірландії. Приїхали, не боячись війни.

«У мене таке кредо: або проводити на найвищому рівні, або не проводити взагалі. Таких конкурсів у світі – на пальцях двох рук можна порахувати. Найпопулярніший зараз – Конкурс королеви Єлизавети в Бельгії. Той же конкурс імені Генрика Венявського – це державний конкурс, що проводиться в Польщі. Буквально нещодавно завершився. Старий конкурс ще з часів Радянського Союзу – імені Чайковського», – розповів засновник конкурсу, президент ГО «Світ класичної музики» Сергій Подолянчук.

Учасники віком від 15 до 29 років. Серед них – і наш 17-річний Костянтин Лукинюк з Чернівців. А не так давно він навіть власної скрипки не мав, бо придбати не було за що. Та сам Олег Криса зарадив.

«Мене запросив Олег Васильович на цей конкурс. Рік тому ми з ним зустрічалися. Я в нього був на консультації. І він мені подарував скрипочку. В мене ніколи не було своєї скрипочки, тому я йому дуже вдячний», – поділився радістю учасник конкурсу Костянтин Лукинюк.

Хлопець та ще троє українців ввійшли до другого туру. Фінал – уже в ці вихідні. Та конкурс ще триває. Звучать складні твори Баха, Бетховена, Паганіні, Брамса, Равеля і Чайковського, в обов'язковій програмі – ще й наші Скорик та Губаренко. Переможець отримає 20 тис. євро. Не образять й тих, хто "візьме" друге та третє місця – це, відповідно, 10 тис. та 8 тис. євро.

«Талант, ступінь підготовки, персональне ставлення, краса звучання, перфектність – це все, що потрібно. І стиль. Я за «наших», зрозуміло, дуже вболіваю, але мусить бути об’єктивність», – уточнив скрипаль-віртуоз, голова журі Олег Криса.

Серед спеціальних нагород – скрипка майстрова, футляр та смичок від самого маестро.

 

 


TwitterLinkedInDigg
We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information